Data dokonania wpisu
| 2009-04-27 |
---|
Data ostatniej modyfikacji wpisu
| 2009-04-27 |
---|
Numer identyfikacyjny wpisu
| 127 |
---|
Opis decyzji
| Decyzja Prezesa UOKiK nr DNR-1/34/2009 r. z dn. 23.03.09 r. |
---|
Rozporządzenie
| |
---|
Działania organów celnych
| |
---|
Nazwa produktu
| Rozpałka do grilla Quick Grill 1000 ml |
---|
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
| 20.14.11 Węglowodory acykliczne |
---|
Model
| |
---|
Kod produktu (EAN)
| |
---|
Opis
| Rozpałka do grilla Quick Grill 1000 ml to jednorodna, bezbarwna ciecz. Produkt pakowany jest w butelki o pojemności 1000 ml z przezroczystego tworzywa sztucznego. Na górze butelki znajduje się nakrętka. Na opakowaniu przyklejona jest etykieta, na której znajdują się następujące informacje: „rozpałka do grilla Quick Grill 1000 ml” (środek do rozpalania grilla, kominków, piecy), nazwa i adres producenta: Bioline sp. z o. o. ul. Wrobela 4A, 30-798 Kraków, tel.: 48124235264 oraz kod kreskowy produktu, a także informacja, że produkt posiada atest PZH. |
---|
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
| |
---|
Kraj wytworzenia produktu
| Polska |
---|
Zdjęcie produktu
| |
---|
Wytwórca w UE
| Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe ,,BIOLINE’’ sp. z o.o. ul. Wrobela 4a, 30-798 Kraków. |
---|
Wytwórca spoza UE
| |
---|
Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
| |
---|
Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
| |
---|
Przedstawiciel wytwórcy
| |
---|
Importer produktu
| |
---|
Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
| |
---|
Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
| - Poparzenie
- Spowodowanie pożaru
- Spowodowanie wybuchu
|
---|
Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu
| Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 1 lit. b), pkt 2 lit. b) ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy wyeliminowanie zagrożeń stwarzanych przez produkt poprzez zakaz ich wprowadzania na rynek i wycofanie z rynku rozpałek do grilla Quick Grill 1000 ml, które nie spełniają wymagań bezpieczeństwa. |
---|
Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu
| Produkt stwarzał zagrożenie ze względu na nieprawidłowo zamocowany dozownik oraz zaniżoną temperaturę zapłonu. Badania laboratoryjne wykazały, iż temperatura zapłonu wynosiła 20ºC. Zgodnie z opinią Szkoły Głównej Pożarniczej w Warszawie wszystkie podpałki do grilla, których temperatura zapłonu wynosi poniżej 55ºC są zaliczane do materiałów niebezpiecznych pożarowo. |
---|