Data dokonania wpisu
| 2008-08-27 |
---|
Data ostatniej modyfikacji wpisu
| 2008-08-27 |
---|
Numer identyfikacyjny wpisu
| 097 |
---|
Opis decyzji
| Decyzja Prezesa UOKiK nr 48/2008 z dn. 4 lipca 2008 r. |
---|
Rozporządzenie
| |
---|
Działania organów celnych
| |
---|
Nazwa produktu
| Preparat do rozpalania węgla drzewnego - Grill rozpalacz |
---|
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
| 20.14.11 Węglowodory acykliczne |
---|
Model
| |
---|
Kod produktu (EAN)
| |
---|
Opis
| Opakowanie jednostkowe preparatu stanowi butelka z przeźroczystego tworzywa sztucznego, zamykana czerwoną nakrętką, która posiada zabezpieczenie utrudniające dzieciom jej otwarcie. W szyjce butelki znajduje się plastikowa wkładka z niewielkim otworem, umożliwiająca dozowanie. Na opakowaniu umieszczona jest etykieta oraz napisy i znaki ostrzegawcze. |
---|
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
| |
---|
Kraj wytworzenia produktu
| Polska |
---|
Zdjęcie produktu
| |
---|
Wytwórca w UE
| |
---|
Wytwórca spoza UE
| |
---|
Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
| Weronika Piszczan oraz Jadwiga Langer, J.L.J.” spółka cywilna, ul. Śląska 41/15, 41-603 Świętochłowice – zakład główny,
Ul. Siemianowicka 98, 41-902 Bytom |
---|
Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
| |
---|
Przedstawiciel wytwórcy
| |
---|
Importer produktu
| |
---|
Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
| |
---|
Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
| - Poparzenie
- Spowodowanie pożaru
- Spowodowanie wybuchu
|
---|
Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu
| Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 1 lit. b) oraz pkt 2 lit. b) ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów zakazał przedsiębiorcy wprowadzania preparatu na rynek i wycofanie z rynku produktów, które nie spełniają wymagań bezpieczeństwa. |
---|
Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu
| Produkt stwarzał zagrożenie ze względu na nietrwale zamocowany dozownik (niezgodność z pkt. 4.3.3.2 normy PN-EN 1860-3:2008 „Urządzenia, paliwa stałe i podpałki do grilla. Część 3: Podpałki do rozpalania paliw stałych stosowane w urządzeniach do grillowania. Wymagania i metody badań” oraz zaniżoną temperaturę zapłonu (stwierdzono 17°C, wg pkt 4.1.2 normy powinna być równa lub większa od 55°C) |
---|