Data dokonania wpisu 2008-08-27
Data ostatniej modyfikacji wpisu 2008-08-27
Numer identyfikacyjny wpisu 097
Opis decyzji Decyzja Prezesa UOKiK nr 48/2008 z dn. 4 lipca 2008 r.
Rozporządzenie
Działania organów celnych
Nazwa produktu Preparat do rozpalania węgla drzewnego - Grill rozpalacz
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 20.14.11 Węglowodory acykliczne
Model
Kod produktu (EAN)
Opis Opakowanie jednostkowe preparatu stanowi butelka z przeźroczystego tworzywa sztucznego, zamykana czerwoną nakrętką, która posiada zabezpieczenie utrudniające dzieciom jej otwarcie. W szyjce butelki znajduje się plastikowa wkładka z niewielkim otworem, umożliwiająca dozowanie. Na opakowaniu umieszczona jest etykieta oraz napisy i znaki ostrzegawcze.
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
    Kraj wytworzenia produktu Polska
    Zdjęcie produktu
    Wytwórca w UE
    Wytwórca spoza UE
    Przedsiębiorca występujący jako wytwórca Weronika Piszczan oraz Jadwiga Langer, J.L.J.” spółka cywilna, ul. Śląska 41/15, 41-603 Świętochłowice – zakład główny, Ul. Siemianowicka 98, 41-902 Bytom
    Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
    Przedstawiciel wytwórcy
    Importer produktu
    Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
    Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
    • Poparzenie
    • Spowodowanie pożaru
    • Spowodowanie wybuchu
    Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 1 lit. b) oraz pkt 2 lit. b) ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów zakazał przedsiębiorcy wprowadzania preparatu na rynek i wycofanie z rynku produktów, które nie spełniają wymagań bezpieczeństwa.
    Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu Produkt stwarzał zagrożenie ze względu na nietrwale zamocowany dozownik (niezgodność z pkt. 4.3.3.2 normy PN-EN 1860-3:2008 „Urządzenia, paliwa stałe i podpałki do grilla. Część 3: Podpałki do rozpalania paliw stałych stosowane w urządzeniach do grillowania. Wymagania i metody badań” oraz zaniżoną temperaturę zapłonu (stwierdzono 17°C, wg pkt 4.1.2 normy powinna być równa lub większa od 55°C)