Data dokonania wpisu
| 2008-05-19 |
---|
Data ostatniej modyfikacji wpisu
| 2008-05-19 |
---|
Numer identyfikacyjny wpisu
| 093 |
---|
Opis decyzji
| Decyzja Prezesa UOKiK nr 7/2008 z dn. 12. 02. 2008 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa rozpałki do grilla, pieca, kominka 0,5l, wprowadzonej na rynek przez przedsiębiorcę Krzysztofa Głowackiego prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie |
---|
Rozporządzenie
| |
---|
Działania organów celnych
| |
---|
Nazwa produktu
| Rozpałka do grilla, pieca, kominka 0,5l |
---|
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
| 20.14.11 Węglowodory acykliczne |
---|
Model
| |
---|
Kod produktu (EAN)
| |
---|
Opis
| Klarowna ciecz bez osadów i zanieczyszczeń o charakterystycznym zapachu, pakowana w butelki o pojemności 0,5l z przezroczystego tworzywa sztucznego zamykana czarną nakrętką uniemożliwiającą przypadkowe odkręcenie jej przez dzieci. Etykieta zawiera nazwę produktu oraz nazwę i adres producenta, kod kreskowy, informacje o sposobie użytkowania, ostrzeżenia, skład oraz znaki ostrzegawcze: kwadrat z czarnym krzyżem na pomarańczowym tle oraz kwadrat z czarnym płomieniem na pomarańczowym tle |
---|
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
| |
---|
Kraj wytworzenia produktu
| Polska |
---|
Zdjęcie produktu
| |
---|
Wytwórca w UE
| Krzysztof Głowacki prowadzący działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie przy ul. Altanowej 11 |
---|
Wytwórca spoza UE
| |
---|
Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
| Krzysztof Głowacki prowadzący działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie przy ul. Altanowej 11 |
---|
Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
| |
---|
Przedstawiciel wytwórcy
| |
---|
Importer produktu
| |
---|
Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
| |
---|
Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
| - Poparzenie
- Spowodowanie pożaru
- Spowodowanie wybuchu
|
---|
Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu
| Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 1 lit. b) oraz pkt 2 lit. b) ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy wyeliminowanie zagrożeń stwarzanych przez produkt poprzez zakaz wprowadzania na rynek i wycofanie z rynku rozpałek, które nie spełniały wymagań bezpieczeństwa. |
---|
Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu
| Laboratoryjne badania wykazały, że temperatura zapłonu rozpałki do grilla, pieca, kominka 0,5l wynosi 20ºC. Zgodnie z opinią Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie wszystkie rozpałki do grilla, których temperatura zapłonu wynosi poniżej 55ºC są zaliczane do materiałów niebezpiecznych pożarowo czyli takich, które stwarzają szczególnie wysokie zagrożenie wybuchowe i pożarowe. |
---|