Data dokonania wpisu 2008-05-19
Data ostatniej modyfikacji wpisu 2008-05-19
Numer identyfikacyjny wpisu 093
Opis decyzji Decyzja Prezesa UOKiK nr 7/2008 z dn. 12. 02. 2008 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa rozpałki do grilla, pieca, kominka 0,5l, wprowadzonej na rynek przez przedsiębiorcę Krzysztofa Głowackiego prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie
Rozporządzenie
Działania organów celnych
Nazwa produktu Rozpałka do grilla, pieca, kominka 0,5l
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 20.14.11 Węglowodory acykliczne
Model
Kod produktu (EAN)
Opis Klarowna ciecz bez osadów i zanieczyszczeń o charakterystycznym zapachu, pakowana w butelki o pojemności 0,5l z przezroczystego tworzywa sztucznego zamykana czarną nakrętką uniemożliwiającą przypadkowe odkręcenie jej przez dzieci. Etykieta zawiera nazwę produktu oraz nazwę i adres producenta, kod kreskowy, informacje o sposobie użytkowania, ostrzeżenia, skład oraz znaki ostrzegawcze: kwadrat z czarnym krzyżem na pomarańczowym tle oraz kwadrat z czarnym płomieniem na pomarańczowym tle
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
    Kraj wytworzenia produktu Polska
    Zdjęcie produktu
    Wytwórca w UE Krzysztof Głowacki prowadzący działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie przy ul. Altanowej 11
    Wytwórca spoza UE
    Przedsiębiorca występujący jako wytwórca Krzysztof Głowacki prowadzący działalność gospodarczą pod firmą TAP – GRILL Krzysztof Głowacki w Paczkowie przy ul. Altanowej 11
    Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
    Przedstawiciel wytwórcy
    Importer produktu
    Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
    Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
    • Poparzenie
    • Spowodowanie pożaru
    • Spowodowanie wybuchu
    Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 1 lit. b) oraz pkt 2 lit. b) ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy wyeliminowanie zagrożeń stwarzanych przez produkt poprzez zakaz wprowadzania na rynek i wycofanie z rynku rozpałek, które nie spełniały wymagań bezpieczeństwa.
    Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu Laboratoryjne badania wykazały, że temperatura zapłonu rozpałki do grilla, pieca, kominka 0,5l wynosi 20ºC. Zgodnie z opinią Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie wszystkie rozpałki do grilla, których temperatura zapłonu wynosi poniżej 55ºC są zaliczane do materiałów niebezpiecznych pożarowo czyli takich, które stwarzają szczególnie wysokie zagrożenie wybuchowe i pożarowe.