Data dokonania wpisu
| 2015-04-28 |
---|
Data ostatniej modyfikacji wpisu
| 2015-04-28 |
---|
Numer identyfikacyjny wpisu
| 310 |
---|
Opis decyzji
| Decyzja nr DNR-1/20/2015 z dnia 9 marca 2015 r. |
---|
Rozporządzenie
| |
---|
Działania organów celnych
| |
---|
Nazwa produktu
| Salaterka okrągła o średnicy 12,5 cm |
---|
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
| 26.21.12-10.21 Miski, salaterki, miseczki z ceramiki zwykłej |
---|
Model
| |
---|
Kod produktu (EAN)
| |
---|
Opis
| Jest to miseczka porcelanowa o średnicy użytkowej ok. 125 mm, średnicy podstawy – dna 92 mm oraz wysokości 70 mm. Produkt jest koloru brudnej bieli i posiada gładką, lśniącą powierzchnię. Obrzeże miseczki jest zaokrąglone. Na opakowaniu zbiorczym, zawierającym pięć sztuk salaterek, widnieje - sporządzony flamastrem - napis „DO ZAPIEKANIA W PIEKARNIKU”. Produkt był sprzedawany w sklepie w Gdańsku przy ul. Grunwaldzkiej 48 w okresie wrzesień-październik 2014. |
---|
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
| |
---|
Kraj wytworzenia produktu
| Polska |
---|
Zdjęcie produktu
| | Zdjęcie 1.jpg | zdjęcie 1 | | Zdjęcie 2.jpg | zdjęcie 2 |
|
---|
Wytwórca w UE
| |
---|
Wytwórca spoza UE
| |
---|
Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
| |
---|
Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
| |
---|
Przedstawiciel wytwórcy
| |
---|
Importer produktu
| |
---|
Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
| Arkadiusz Gałęza ARGAL, ul. Zakręt 8BL 4 lok. 23, 87-800 Włocławek |
---|
Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
| - Poparzenie
- Zranienie (skaleczenia - rany cięte, kłute)
|
---|
Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu
| Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 2 lit. c ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy ostrzeżenie konsumentów, że salaterka – wbrew dołączonym oznaczeniom – nie jest przeznaczona do piekarnika. |
---|
Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu
| Badania laboratoryjne wykazały, że salaterka – deklarowana jako do zapiekania w piekarniku – używana w wysokiej temperaturze stwarza ryzyko pęknięcia. |
---|