Data dokonania wpisu 2015-04-28
Data ostatniej modyfikacji wpisu 2015-04-28
Numer identyfikacyjny wpisu 310
Opis decyzji Decyzja nr DNR-1/20/2015 z dnia 9 marca 2015 r.
Rozporządzenie
Działania organów celnych
Nazwa produktu Salaterka okrągła o średnicy 12,5 cm
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 26.21.12-10.21 Miski, salaterki, miseczki z ceramiki zwykłej
Model
Kod produktu (EAN)
Opis Jest to miseczka porcelanowa o średnicy użytkowej ok. 125 mm, średnicy podstawy – dna 92 mm oraz wysokości 70 mm. Produkt jest koloru brudnej bieli i posiada gładką, lśniącą powierzchnię. Obrzeże miseczki jest zaokrąglone. Na opakowaniu zbiorczym, zawierającym pięć sztuk salaterek, widnieje - sporządzony flamastrem - napis „DO ZAPIEKANIA W PIEKARNIKU”. Produkt był sprzedawany w sklepie w Gdańsku przy ul. Grunwaldzkiej 48 w okresie wrzesień-październik 2014.
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
    Kraj wytworzenia produktu Polska
    Zdjęcie produktu
    
                            Zdjęcie
                          Zdjęcie 1.jpgzdjęcie 1
    
                            Zdjęcie
                          Zdjęcie 2.jpgzdjęcie 2
    Wytwórca w UE
    Wytwórca spoza UE
    Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
    Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
    Przedstawiciel wytwórcy
    Importer produktu
    Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu Arkadiusz Gałęza ARGAL, ul. Zakręt 8BL 4 lok. 23, 87-800 Włocławek
    Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
    • Poparzenie
    • Zranienie (skaleczenia - rany cięte, kłute)
    Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 2 lit. c ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy ostrzeżenie konsumentów, że salaterka – wbrew dołączonym oznaczeniom – nie jest przeznaczona do piekarnika.
    Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu Badania laboratoryjne wykazały, że salaterka – deklarowana jako do zapiekania w piekarniku – używana w wysokiej temperaturze stwarza ryzyko pęknięcia.