|
Data dokonania wpisu
| 2015-04-28 |
|---|
|
Data ostatniej modyfikacji wpisu
| 2015-04-28 |
|---|
|
Numer identyfikacyjny wpisu
| 308 |
|---|
|
Opis decyzji
| Decyzja nr DNR-1/20/2015 z dnia 9 marca 2015 r. |
|---|
|
Rozporządzenie
| |
|---|
|
Działania organów celnych
| |
|---|
|
Nazwa produktu
| Salaterka okrągła o średnicy 14,5 cm |
|---|
|
Kod wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
| 26.21.12-10.21 Miski, salaterki, miseczki z ceramiki zwykłej |
|---|
|
Model
| |
|---|
|
Kod produktu (EAN)
| |
|---|
|
Opis
| Jest to miseczka porcelanowa, której średnica użytkowa oraz średnica podstawy – dna wynosi 145 mm, a wysokość - 60 mm. Produkt jest koloru brudnej bieli i posiada gładką, lśniącą powierzchnię. Obrzeże miseczki jest zaokrąglone. Na salaterce widnieje, sporządzony flamastrem, napis „DO ZAPIEKANIA W PIEKARNIKU”. Produkt był sprzedawany w sklepie w Gdańsku przy ul. Grunwaldzkiej 48 w okresie wrzesień-październik 2014. |
|---|
|
Kategorie konsumentów narażonych na niebezpieczeństwo wynikające z używania produktu
| |
|---|
|
Kraj wytworzenia produktu
| Polska |
|---|
|
Zdjęcie produktu
|  | Zdjęcie 1.jpg | zdjęcie 1 |  | Zdjęcie 2.jpg | zdjęcie 2 |
|
|---|
|
Wytwórca w UE
| |
|---|
|
Wytwórca spoza UE
| |
|---|
|
Przedsiębiorca występujący jako wytwórca
| |
|---|
|
Osoba naprawiająca lub regenerująca produkt
| |
|---|
|
Przedstawiciel wytwórcy
| |
|---|
|
Importer produktu
| |
|---|
|
Inny przedsiębiorca mający wpływ na bezpieczeństwo produktu
| Arkadiusz Gałęza ARGAL, ul. Zakręt 8BL 4 lok. 23, 87-800 Włocławek |
|---|
|
Rodzaj i zakres zagrożeń stwarzanych przez produkt
| - Poparzenie
- Zranienie (skaleczenia - rany cięte, kłute)
|
|---|
|
Określenie środków, jakie przedsiębiorca lub organ kontroli zastosował do produktu
| Prezes UOKiK na podstawie art. 24 ust. 4 pkt 2 lit. c ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów nakazał przedsiębiorcy ostrzeżenie konsumentów, że salaterka – wbrew dołączonym oznaczeniom – nie jest przeznaczona do piekarnika. |
|---|
|
Inne informacje jakie mają znaczenie dla bezpieczeństwa produktu
| Badania laboratoryjne wykazały, że salaterka – deklarowana jako do zapiekania w piekarniku – używana w wysokiej temperaturze stwarza ryzyko pęknięcia. |
|---|